Celem zadania było wymyślenie przepisu na zdrowe słodycze. Mekintosz ki3! czasami jeszcze sięgają po słodycze na wszelakich dziecięcych imprezach i zabawach. Wydaje się, że problemem jest przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia. Konkurs spodobał się uczniom, którzy przez weekend opracowali przepis na zdrowe słodycze i wykonali rysunek przedstawiający propozycję. W poniedziałek uczniowie prezentowali swoje prace, przepisy. Do wykonania zadania przystąpili z ogromnym zaangażowaniem. Przepisy były bardzo ciekawe. Zwycięzcą w klasowym konkursie i odznakę „Super kucharza” otrzymała Aleksander Sałbut. Wszystkie prace złożono w Klasowej Książce Zdrowych Przekąsek. Do której stronę tytułową wykonała Julia Sałek.
Zwycięski przepis „Zdrowe słodycze”
Czekoladowy budyń jaglany autorstwa Aleksandra Sałbut
Składniki na 4 porcje:
-2 i 1/3 szklanki mleka
-1/3 szklanki kaszy jaglanej
-15-20 daktyli
-Jedna gorzka czekolada
-Jedna łyżka oleju z pestek winogron
-1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Kasze jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu aż kasza miękka, czyli przez ok. 15 minut.
- Czekoladę połamać i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać do rozpuszczenia się czekolady, zdjąć z ognia i zblendować wszystko na gładki, aksamitny budyń. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami luk bakaliami.