W piątek 17 marca ucz kl. V w ramach programu „Trzymaj formę” przygotowali kanapki oraz soki owocowe, którymi częstowali swoich kolegów z kl. IV i VI. Kanapki nie tylko były smaczne
i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Bardzo wszystkim smakowały.
Podczas zajęć uczniowie przypomnieli sobie zasady zdrowego odżywiania oraz higienę przygotowywania posiłków.
Uczniowie wiedzą, że zdrowa żywność, m.in.: woda mineralna, soki bez dodatku cukrów, napoje bez konserwantów, przetwory mleczne, kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego, sałatki
i owoce są mile widziane w codziennej diecie, natomiast na liście „produktów zakazanych” znajdują się: żywność typu fast food, słone i słodkie przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (np. chipsy, słone paluszki, prażynki, krakersy, batony), napoje z dodatkiem cukru i słodzików, napoje energetyzujące, wody smakowe.