11.10.2017r dla klas 0-III w naszej szkole odbył się spektakl profilaktyczny „Tomcio Łakomczuszek w krainie czekoladowych serduszek” przedstawiony przez aktorów Teatru Animacji „Magik” z Białegostoku .W spektaklu aktorzy zachęcali uczniów do spożywania warzyw i owoców w codziennej diecie i ograniczanie słodyczy.
Ciasteczka, ciasta, cukierki, czekoladki – słodkości… któż z Nas ich nie lubi? Sięgamy po słodkie aby umilić sobie dzień, poprawić humoru i … z przyzwyczajenia. Cukier jest produktem pozbawionym witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier, pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np. duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja depresji. Wszystkie łakocie zawierają cukry proste, które szybko przenikają do krwi, dając błyskawiczne uczucie sytości. Niestety, na krótko, gdyż wystrzał insuliny następuje gwałtownie i równie szybko opada, powodując ponownie burczenie w brzuchu (poziom glukozy we krwi opada tak szybko i zdecydowanie że głód powraca ze zdwojoną siłą). Natomiast produkty, z których cukier wchłania się wolno (np. warzywa, pieczywo pełnoziarniste), nie powodują gwałtownego wyskoku insuliny, stabilizują poziom glukozy we krwi – dzięki czemu dają uczucie sytości na długo.
Wady cukru:
– mnóstwo kalorii
– nie zawierają prawie żadnych składników odżywczych (białka, witamin i minerałów)
– próchnica/osłabia szkliwo zębów
– pogorszenie stanu cery
– nadwaga/otyłość
– cellulit
– większe ryzyko zachorowań
– wywołuje depresje
– chce się po nich więcej jeść
– zaparcia
– problemy z układem pokarmowym
Czym możemy zastąpić cukier? Przede wszystkim zadbajmy o dobrze zbilansowaną dietę. Zamieńmy słodycze na owoce. Kiedy mamy dużą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, to sięgnijmy po jabłko. Dobrą alternatywą jest jedzenie orzechów. Są one bogate w składniki odżywcze, zawierają dobre tłuszcze i są niezbędne w stanach dużego wysiłku umysłowego. Należy jeść 5 razy dziennie, główne posiłki i dwie niewielkie przekąski. Pamiętaj że trzy podstawowe dania nie mogą być obfite i zbytnio sycące. Ważne by rozplanować pokarmy tak, by nigdy między jednym a drugim posiłkiem nie być głodnym. Uchroni cię to przed napadami głodu i sięganiem po słodycze.
Oczywiście „małe co nieco” od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru.