Wstęp
Wpływ sposobu żywienia na zdrowie trwa przez całe życie, ale najbardziej widoczny jest on w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Zasoby, w które zostanie wówczas wyposażony organizm są podstawą jego rozwoju i dobrego funkcjonowania przez całe życie. Świadomość tego faktu powinna być kształtowana od najmłodszych lat, a wraz z nią motywacja do podejmowania najistotniejszych dla zdrowia decyzji. Bardzo ważna jest tu rola rodziców i nauczycieli, którzy stanowią swoisty wzór do naśladowania. Dzieci i młodzież nie mają bowiem zbyt wielu możliwości doświadczania na sobie skutków niewłaściwego sposobu odżywiania. Na efekty pewnych zachowań czeka się czasem kilka, kilkanaście lat. Warto więc pomóc naszym dzieciom uchronić się przed czyhającymi na nie chorobami.
Rodzice zostali zapoznani z projektem „Zdrowo jem, więcej jem” i od początku cieszył się on dużym entuzjazmem z ich strony. Wyrazili chęć pomocy przy jego realizacji. Zostali szczegółowo zapoznani z celami i zadaniami projektu. Informacje jakie zostały przekazane rodzicom zawarte są w ulotce, przygotowanej przez nauczyciela.
INFORMACJE ZAWARTE W ULOTCE
- a) Dbanie o właściwą dietę
– przedstawienie piramidy żywienia
– powszechne błędy żywieniowe oraz ich wpływ na zdrowie dziecka
- b) Wzmacnianie układu odpornościowego
poprzez:
-spożywanie pełnowartościowego, naturalnego pożywienia,
-wyeliminowanie z diety cukru lub przynajmniej jego ograniczenie,
– spożywanie produktów zawierających błonnik,
– zapewnienie odpowiednich ilości w diecie probiotyków – produktów, które pozwalają przywrócić naturalną florę jelit
– regularna aktywność fizyczna – najlepiej na świeżym powietrzu.
- c) Zaszczepianie zdrowych nawyków żywieniowych
-Mama i tata jako model wzorcowy
– wspólne przyrządzanie posiłków w domu
– nie nagradzamy słodyczami
– czytanie etykiet na produktach
- d) Eliminowanie błędów żywieniowych
– uświadomienie dzieci i rodziców o najczęściej popełnianych błędach żywieniowych
- e) Przekazywanie wiedzy na temat zdrowego stylu życia
– Rozwijanie u uczniów wiedzy, umiejętności i zdolności do podejmowania decyzji oraz dokonywania właściwych wyborów w sprawach zdrowia;
– Przekazywanie wiedzy na temat zdrowego stylu życia;
– Kształtowanie umiejętności dbania o swoje zdrowie;
– Uświadomienie korzyści wynikających z aktywności fizycznej;
– Uświadomienie związku między sposobem żywienia, a zdrowiem;
– Uświadomienie zagrożeń dla zdrowia w różnych sytuacjach;
- f) Motywowanie i wspieranie
-zastosowanie zdobytej wiedzy w praktyce
– pochwały za odpowiedni wybór produktów
Dodatkowo odbyło się spotkanie z Panią dietetyk pt.: „Uczymy zdrowego odżywiania” w którym uczestniczyli i zostali przeszkoleni również rodzice. Pani Dietetyk w sposób fachowy przybliżyła tematykę zdrowego odżywiania oraz doboru, a także wyboru kupowanych artykułów spożywczych.